Mobil Uyumlu Site, Mobil Site, Mobil Uygulama

Teknolojinin ilerlemesi ile internet erişimi sağlayan bir çok cihaz üretildi. Akıllı cep telefonları da bunlar dan bir tanesidir. Her evde 2'şer 3'er akıllı telefon olduğunu düşünürsek bilgisayarın yüzüne artık bakılmıyor diyebiliriz. Akıllı telefonlar internet erişimi noktasında bilgisayarları tahtından etmiş durumda. Bu durum web sitesi dünyasında da bazı değişiklikleri beraberinde getirdi.

Eski tip web sitelerine mobil cihazlardan giriş yaptığımızda yazıların karınca gibi, okunamaz halde olduklarını biliyoruz. Ancak istediğimiz noktalara yakınlaştırma yaparak yazıları okuyabiliyoruz. Bu da can sıkıcı olabiliyor.

 

Peki! Web Siteleri Bu Duruma Nasıl Ayak Uydurdu?

 

Ziyaretçilerin bilgisayardan mı yoksa mobil cihazdan mı gediğini web tarayıcılarının (chrome, explorer, firefox) header bilgilerinden anlayarak her iki durum için farklı adreslere yönlendirme yaptılar. Örneğin web sitemizin adı www.psdxweb.com iken mobil cihazdan girildiğinde m.psdxweb.com şeklinde bir subdomaine yönlendirme yapıldı. Bu sayede Büyük ekranlar için ayrı web sitesi, küçük ekranlar için de ayrı web sitesi gösterildi. İşte bu yöntem Mobil Siteye bir örnek. Bu yöntem hala kullanılıyor ve Web sitesi yüklenme hızı açısından başarılı.

İnternet erişimi sadece büyük ekran küçük ekran diye ikiye ayrılmadığı ve bir çok farklı çözünürlükte cihaz olduğu için daha esnek çözümlere ihtiyaç duyuldu. Bu ihtiyaca yönelik Bootstrap, Materialize css gibi frameworkler ortaya çıktı. Bu frameworkler sayesinde bir satırı 1/12 nin katları şeklinde bölerek xsmall, small, middle, large, xlarge gibi ekran çözünürlüklerinde farklı sayılarda sütünlar gösterebilmemiz sağlandı. Bu yöntem Mobil Uyumlu Sitelere örnektir.

Mobil uygulama ise diğer ikisinden farklı olarak Google Play, Apple Store gibi marketler yüklenebiliyor. Mobil uygulamalar web sitelerinden farklı olarak cihazımının bir çok özelliğine erişebiliyorlar. Kamera, Galeri, Kişi Listesi, Mesajlar vs. Mobil uygulamar bazen html,css, jquery tabanlı olabildiği gibi genellikle java, c# gibi dillerle geliştiriliyor.